miercuri, 26 iunie 2013

Expozitie de Arta Plastica - Scoala Populara de Arta ,, Ion Romanu ''


Sa  pregatit expozitia de sfarsit de an scolar , o expozitie cu vernisaj la care au luat parte  primarul orasului Bocsa Eugen Tismaneantu , viceprimarul Constantin Burozan , Directoarea Scolii populare de Arte si Meserii "Ion Romanu Resita" doamna Mariana Danescu , directorul Casei de Cultura Bocsa  Dan Liut , parintii si prietenii elevilor .O adevarata manifestare culturala care a incantat ochii celor prezenti si sufletul organizatorilor.Datorita prezentei oficialitatilor din oras parintii si elevii scolii au capatat o noua doza de incredere in activitatile pe care le organizeaza Casa de Cultura Bocsa in colaborare cu Scoala Populara de Arta Resita. Asteptand noi elevi talentati incepand cu luna septembrie 2013.
 

























sâmbătă, 22 iunie 2013

marți, 18 iunie 2013

Expozitie de Arta Plastica - ADUCEM CULOARE TARII , UAP Resita



Mult entuziasm, multă culoare, oarecare naivitate şi o privire genuină asupra lumii pot fi întâlnite la librăria Semn de carte din Reşiţa, este de părere criticul Ada D. Cruceanu, care a vorbit marţi, 18 iunie, în deschiderea „Salonului artelor frumoase”, expoziţie vernisată sub bolta de viţă-de-vie din curtea librăriei.
Gustav HlinkaAdică se poate întâlni tocmai ceea ce se spune că lipseşte lumii de astăzi, o lume aplecată spre util şi rentabil, o lume caracterizată prin cinism, mercantilism şi profit. Expoziţia reprezintă un eveniment, deoarece este prima expoziţie organizată de Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) Reşiţa, uniune condusă de preşedintele Gustav Hlinka. Este vorba despre „Noul UAP”, născut ca urmare a unei reacţii faţă de „Vechiul UAP”, Uniunea Artiştilor Plastici din România, uniune profesionistă, considerată de unii artişti drept conservatoare şi închisă. Referitor la uniunea din Reşiţa, preşedintele acesteia, pictorul naiv Gustav Hlinka, a declarat: „Cei mai mulţi dintre membrii grupului care expun astăzi ne cunoaştem doar de pe Facebook. Acolo ne-am întâlnit şi am decis împreună să organizăm filiala UAP Reşiţa, care are conducerea centrală la Alba Iulia. Eu nu am fost ales, a fost o hotărâre a unora din grup şi ceilalţi au acceptat-o. Eu am încercat să răspund cerinţelor grupului şi să fac ceea ce ei au dorit. M-am gândit cum am putea să reuşim, de aceea am căutat o galerie independentă, în care să nu mi se impună ce să fac, cum să fac. Aici am găsit libertatea de a mă exprima, de a arăta ce avem noi în acest momnet. Ce va fi mai târziu, vom vedea, dar, eu ca dascăl la cercul de pictură de la Forumul German, unde instruiesc copii şi chiar şi adulţi, voi încerca să şi corectez greşelile care sunt”.
Ada D. CruceanuCu privire la expoziţia de la librăria Semn de carte, Ada D, Cruceanu a spus, printre altele: „Cred că este un momnet fericit pentru Reşiţa plasticienilor să mai aibă o grupare de artişti plastici, cea pe care o conduce domnul Hlinka, şi care a deschis această primă expoziţie. Important este că o asemenea expoziţie, într-o atât de primitoare galerie în aer liber, este reprezentativă pentru arta naivă, pe de o parte, pentru ceea ce înseamnă o mişcare a acesteia în spaţiul Banatului Montan, şi, pe de altă parte, prin personalităţile deja create în sânul acestui grup. Cred că este pentru prima dată când avem de-a face cu o expoziţie combinată, în care arta naivă, o artă pre-naivă, descriptivă încă, şi o artă decorativă îşi dau mâna, astfel încât să avem expresii artistice diferite, expresii artistice concentrate în elemente de valoare şi în elemente care promit valoarea viitoare. Şi, iată, că în aceeaşi expoziţie putem găsi icoanele şi sculptura în lemn, într-un fel, armonizându-se şi exprimând, cred eu, o modalitate recuperatorie, care şi în urma atâtor şi-atâtor experienţe artistice de până acum, poate fi asociată nu atât naivităţii în sine, cât genuinităţii, omului ca fiinţă genuină, care de fiecare dată găseşte, redescoperă, şi o poate face şi în această manieră apreciată de consumatorul de artă, sigur, înţeleasă, poate, de mai puţini, dar, oricum, o expresie vie a omului ca artist”.
La librăria Semn de carte, administrată de Camelia Duca, au expus membri ai „Noului UAP”, artiştii: Gustav Ioan Hlinka, Ana Viorica Farkas, Aurora Lunic, Doina Hlinka, Aurica Boboescu, Gabriela Augustinov, Sebastian Claudiu Dinu, Iosif Emil Hodorog, Rodica Camelia Tasici şi George Ion Molin.Mai precizăm că „Noul UAP”, cu sediul la Alba Iulia s-a înfiinţat în anul 1998 şi a primit personalitate juridică din anul 2000. Preşedintele UAP Alba Iulia, este Traian Mârza, care spune că nu este vorba despre nicio competiţie între noua uniune creată şi Uniunea Artiştilor Plastici din România (UAPR), dimpotrivă, diversitatea formelor de organizare măreşte şansele culturale în localităţile unde acestea există. (Matei Mircioane – Argument online)